stra » 2006-03-02, 14:22:48
vertinant vyną ar renkantis iš įvertintų, nereikėtų pamiršti keleto dalykų, kurie neleidžia viso pasaulio vynui tapti panašiu į Australietišką Yellow Tale:
- iš skirtingų vynuogių gaunami skirtingi vynai. yra 300 pramoniniu būdu auginamų vynuogių veislių ir dar milijonas jų klonų. kai kurios vynuogės kvepia vyšniomis ir tai labai žavu ir jos niekada nekvepės šokoladu arba džiovintomis slyvomis. kai kurios vynuogės yra kvapnesnės, kitos yra ryškensės spalvos, trečios rūgščios ir ttttttt
- skirtingos klimatinės sąlygos lemia skirtingą tos pačios veislės vyną. Ir jei australas is 18 laipsniu vandenyno vesinamo Margaret River ar vesaus vejuoto ir klavoto Clare dievina raudonos paprikos aromatą cabernet sauvignone, tai bordo gamintojas siekia, kad jo ikaitusiuose zvyro ir skaldos laukuose isaugintas vynas vos vos kvepėtų žaliaja paparika, o argentiniečiai apie tokį kvapą sužino tik ragaudami neprinokusias vynuoges derlingoje sudrekintoje rudoje vynuogyno dirvoje tolumoje boluojant akonkaguai, o vandenynui osiant uz 1500 km.
- vynus gamina desimtys tukstanciu ganetinai protingu ir savarankisku vyndariu: 4000 vien tik bordo, 1500 australijoje, 250 argentinoje ir pan. kiekvienas ju mano, kad jo vynas turi buti toks, o ne kitoks ir jis nenori buti panasus i kaimyna arba yellow tale. ir ne visada zino, kokiais kriterijais vynas bus vertinamas galutinio kliento salyje. kai kurie, gamindami pigu vyna, taikosi prie kliento. didzioji dalis beaujolais pagaminama pagal japonu skoni, ju atstovams betarpiskai dalyvaujant maisymo procesuose. vokieciai su malonumu gamina zemiausios kainos pusiau saldu rieslinga didziosios britanijos rinkai, nors patys tokio vyno negeria ir parodose demonstruoja jau tai, ka jie vertina patys. Todel manyti, kad jei vynas neatitinka lukesciu, tai jis nera geras, butu nesazininga tu zmoniu atzvilgiu.
- kokio vyno mums reikia? pasaulyje gyvena 6000 0000 000 zmoniu ir kiekvienas ju galetu gerti vyna su savo megstamu maistu ir savo megstamoje kompanijoje. ir tiems milijardams labai retai pribresta proga issikepti gera kepsni, kuriam tikrai reikia rimto, tvirtu taninu, geros rugsties, ilgai brandinto, kvepiancio prinokusiomis uogomis, sokoladu, dziovintais vaisiai vyno. Daug dazniau lengvas, maloniu negausiu taninu, nelabai intensyvios spalvos ir subtiliu neperintensyviu aromatu vynas yra daug geidziamesnis. ir tada iskyla klausimas apie švarumą, eleganciją, harmoniją, balansą, tipiškumą vynuogei, vietovei ir panašius dalykus, kurie vertinant vynus šimtabalėje sistemoje gali būti ir nepastebėti.