Facebook Twitter

Kalendorius

<<Balandis 176>>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Kalėdinis...

2016-12-24
 Su artėjančiomis šv. Kalėdomis, mieli vyno entuziastai. Kalėdinėje dvasioje pasidalinsime (abėcėline tvarka), vyno ekspertų ir profesionalų nuomonėmis, taip, kaip jie siuntė, netaisant jų kalbos,  apie vyno metus, ateitį ir jų pasirinkimus šventėms. Kas turėjo laiko šiuo skubiu metu, atsakė, kiti gal prisijungs vėliau. Linkint gyvenimo džiaugsmo ir vyno kultūros, dalinamės įžvalgomis ir palinkėjimais.

 

Tadas Abišala, UAB „Bennet distributors“, Vyno grupės vadovas

 

Šventėm atkimšiu Achaval-Ferrer Finca Bellavista Magnum 2007 / Argentina / Mendosa / 160€

Ateinantys bus dar labiau challenging, naujosios valdžios nusiteikimas viską tempti ant vieno kurpalio šiek tiek gąsdina. Palinkėjimas - kad vynai.com nebūtų uždrausti kaip alkoholio propagandos ruporas. Vyno metai buvo labai geri horecoje, asmeniškai aš turėjau daug labai gerų renginių (Penfolds, Loosen, Achaval-Ferrer, Vega Sicilia, Castano). Bet bendrai - challenging, nauji ribojimai visai nepadeda vystyti vyno kultūrą platesnėje auditorijoje.

 

Paulius Jurkevičius,   Italijos „Foreign Press Associated“ narys, gastronomijos publicistas, Roma

Vienas 2017 – ųjų vyno atradimas

Vyno atradimai – retrologinis malonumas: jie priverčia atsigręžti atgal, į pernykštį derlių, į dviejų, trijų, dešimties metų praeitį.

Šįmet turėjau didžiausią tokio pobūdžio atradimą: nutariau atkimšti Barolo – Marchesi di Barolo 1990. Šį butelį saugojau daug metų Druskininkuose: ten geros sąlygos, pakankamai vėsu, beveik nėra tiesioginio šildymo, temperatūra laikosi apie 10 laipsnių žiemą, o vasarą nebūna labai karšta.

Tai buvo emocijos ir nerimas: ką mums pasakys šis senolis? Ant butelio buvo spaudas „Riserva – Grande Annata“. Iš tiesų, 1990 metų derlius Pjemonte buvo fantastiškas, nes pavasarį pliaupė lietus, vasarą gerai paspigino, o ruduo buvo ne ruduo, o šilta, lėtai gęstanti vasara. 

Kita vertus, 1990 – ieji metai „kvėpuoja“ ne tik įvairiais organoleptiniais dalykais. Tai metai, kai antrą kartą gimė mūsų valstybė, taigi – ganėtinai simboliškas gavosi ragavimas vyno, kurio amžius – 27 metai – antrosios nepriklausomybės amžius.

Dekantuotas „markizas“ elgėsi gana keistai. Stipriai prašviesėjęs, na, beveik iki granatų sulčių kolorito, - šitai, žinoma, nieko gero nežadėjo. Užtat nosyje veteranas demonstravo jėgą – net verkti norėjosi.  Uogos, miškas, sakai, spygliai, samanos, Modenos tradicinio balzaminio acto faktūros dvelksmas.  Nesinorėjo net imtis aromatų skenavimo po vieną. Taurėje buvo ketvirtis amžiaus su trupučiu. Yra toks itališkas žodis „levigato“ – nušlifuotas, glotnus.  Šis „markizas“ buvo „levigato“.  

Burnoje amžius jautėsi, deja.  Išliko vyno „skeletas“, bet raumenys – taninai buvo atidavę dūšią. Bet mes jam atleidome. Gėrėme ne burna, o nosimi, - jeigu taip būtų leista išsireikšti. Ką prie jo ragavome? 36 mėnesius brandintą „parmigiano reggiano“.  Teisybę sakant, jis buvo pernelyg stiprus partneris šiai skonių binomijai.

 

Narimantas Miežys, Someljė vyno bare SOMM

Aš šiais metais prie šventinių patiekalų derinsiu minerališką, gaivų, šviežią, bet galingą rūgštį turintį vyną:

Schloss Reinhartshausen Riesling Trocken, Rheingau, Vokietija, 2015, (17,90 Eur didmeninė kaina, platina MV)

Man šiaip patinka minerališki Riesling vynai, o šio ir kaina priimtina, ir skonis intensyvus ir sodrus tuo pat metu.

Naujuosius sutiksiu su šampanu. Dirbsiu, o tada su kolektyvu atsikimšime daug skirtingų šampanų. Mano favoritai – Louis Roederer, Pommery. Tačiau mielai mėgausimės ir intensyvesniais šampanais – Pol Roger, Laurent-Perrier Rose, Bollinger, Taittinger. Išskirti kažką vieną tikrai sunku.

Metai buvo permainingi, buvo silpna pradžia, tada kovą ir balandį rinka atsibudo. Vynai kuriasi pagrinde prekiavau – šampanai, įvairūs putojantys vynai. Matau Prancūzijos (baltos) grįžimą, Italijos ir Ispanijos raudonieji vis dar aukštumose, tačiau populiarėja ir austriški, vokiški raudonieji. Metų pabaiga yra džiugi, o kitais metais tikiuosi, jog neapgalvoti valdžios sprendimai išspręsti vienų problemas kitų sąskaita nepakenktų besistengiantiems šviesti ir ugdyti visuomenę. Tikrai tikiu, jog švietimas, geresnės ateities kūrimas, o ne draudimai atves mus į šviesesnį rytojų,

 

Dr. Arūnas Starkus, Vyno žurnalo redaktorius ir Someljė mokyklos studijų vadovas

 

Kūčioms nusižiūrėjau “Gaja Ca’Marcanda Vistamare Toscana IGT 2015”, 47 Eurai – puikus Vermentino ir 6 mėn ąžuole pabrandinto Viognier mišinys. Nuostabiai sėkmingi metai šilumą mėgstančiai Viognier ir neperdėtas ąžuolinimas. Skanu.

Kalėdoms namuose jau laukia milžiniška riebi  žąsis su daug karštų, saldžiai sutroškintų daržovių. Todėl labai labai tikėtina, kad atsikimšime 1998 m Vieux Telegraphe Chateuneuf-du-Pape už ~ 140 eurų.

Naujuosius sutiksime Floridoje, japoniškame restorane žadėjo butelį Krug šampano ir Junmai Daiginjo sakės.

 

Someljė mokykloje – mėgėjų bangos, žmonės nori mokytis, bet ne todėl, kad tai madinga, o todėl, kad jaučia kaip sluoksniuojasi visuomenė. Kaip hobis, interesai ima skirstyti žmones pagal laisvalaikį ir jie nebenori tiesiog gurkšnoti vyną su tais, kuriems tas pats ir jie nesigilina. Todėl studentai neprofesionalai ieško bendraminčių, kurie rimtai žiūri į vyną. Daugelis jų domisi kulinarija, lanko restoranus, daug keliauja. Galima sakyti, jau užaugo pirmoji nepriklausomos Lietuvos gurmanų kartą. Mūsų pozicija dėl vyno kultūros plėtros nesikeičia ir dabartinio puolimo prieš alkoholį kontekste. Kol alkoholis nebus uždraustas visai, mes skleisime europietišką valgymo ir gėrimo kultūrą. Nenorime būti nei daug galinčiais degtinės pakelti Europos rytais, nei svaigstančiais nuo lašo vyno Azijos pietryčiais, nei neretai dviveide alkoholio atžvilgiu Azija. Daugybė su vynu siejamų regionų yra UNESCO paveldo dalis: Vidurio Reinas, Tokajus, Pjemontas, Doras, Luara, Šampanė, Prancūzijos pietavimo tradicija, Gruzijos vyndarystė ir tt. Ir mums tai svariausias patvirtinimas, kad darome teisingą, pasauliui priimtiną darbą.

Vyno klube metai buvo puikūs, nes pajutome akivaizdų visų klientų posūkį link gero vyno. Judėjo Toskana, Burgundija, Pjemontas, šampanas. Augo mūsų partnerių restoranų apyvartos. Nežiūrint to, neapibrėžtumas didelis. Blaivybei tarnaujančių Seimo narių idėjos, jų dinamika, sprendimai neprognozuojami, džiazuojantys, nepagrįsti racionalia logika. Todėl gurkšnodami gerą vyną laukiame kol jų svaigulys praeis.

 

Rasa StarkusUAB Namine pelėda/UAB Dūda ir kompanija bendrasavininkė

Kūčių vakarą paprastai susirenka visi artimieji apie 18 žmonių, todėl pageidavimų įvairovė didelė. Tačiau Kūčių vakarienė ir jai gaminti patiekalai visada man labiausiai derėjo su Elzasu. Šiais metais ragausim Zind Humbrecht Zind Alsace AOC. Apie 30 Eur.

Naujuosius, pirmą kart tenka išvykt šiuo metu, ir sutiksime  Floridoj… Ten, kaip jau rašė Arūnas ragausim Japoniško maisto ir šampano (pažadėtas Krug) ir sakės.

Metai… labai daug paradoksų. Bendrauji su žmonėmis – jie visi laimingi, žavisi pagerėjusia stalo kultūra Lietuvoje, progresu, geresnių vynų vartojimu. Žmonės tikrai pradėjo ieškoti vis įdomesnių vynų, net ir kaina perkamo vyno šiek tiek paaugo. Renginiuose mažiau bet kokybiškesni gėrimai. Atrodo padangė šviesėja.  Ir tuo labai džiaugiamės, tuo labiau, kad mūsų kolektyvas iš tikro labai profesionaliai atrenka pasaulyje tik pačius geriausius ir įdomiausius gėrimus.

Tačiau, klausaisi valdžios – tai jie kaip kokie ateiviai, gyvena praeitimi – jiems vynas – tai rašalas, ir tauta degradavusi – kur jie būna, nesuprantu. Kartais nuleidžiu rankas ir galvoju, beviltiška kažką pakeisti, nes pirma reikia keisti jų mentalitetą ir žinias. …. Žinoma, prisideda čia daug kas, mes matome žiniasklaidoje tik skaudulius, bet nemokame ar kažkas nenori parodyti šviesulių. Bet didžiausia bėda, kad visi tik diskutuoja ir kritikuoja, kažką kaltina, bet realiai nieko nedaro. Jei visi sąmoningai nebegamintų bambalinio alaus, sintetinių sidrų, pigių spirituotų vynų, neimportuotų ir nepardavinėto tikro “merde”,  jei būtų rimčiau kovojama su taškais – jei būtų teikiama tinkama ir laiku pagalba tiems, kam jos reikia – tai ir vaizdas būtų kitoks.

Taip nelaimių Lietuvoje yra – tai jas ir reikia spręsti. Žinoma skausmingiausia  buvo, kai išeinanti valdžia skėlė įstatymą, kad nebegalėsiu tau padovanoti Kalėdoms gero vyno butelio, nes matai, čia yra didžiausia problema…

Tačiau…. vis tiek tikiu, kad sveiko proto ir žingeidžių bei progresyvių žmonių daugiau ir Kūčias bei Kalėdas jie švęs ir dalinsis su visais skaniai.

Su šventėm.

Dalintis

Facebook

Komentarai

  1. Komentarų nėra

Komentuok

Vardas (privalomas)

El. paštas (privalomas)

freecap
Slaptasis žodis (privalomas)