Facebook Twitter

Kalendorius

<<Balandis 12>>
PATKPŠS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Vyno šventė Kidulių dvare rugpjūčio 22 d.

2015-08-12




PRANEŠIMAS SPAUDAI.

VYNO ŠVENTĖ KIDULIŲ DVARE RUGPJŪČIO 22 D.

Rugpjūčio 22 d. kviečiame visus į VYNO šventę Kiduliuose (Šakių raj.), skirtą XIX a. dvarų kultūrai atskleisti bei M.K. Oginskio metams paminėti. XIX a. pr. Kidulių dvarui priklausant Prūsijai čia viešėjo karališkoji Prūsijos šeima, kasdien rengusi iškilmingus pietus 90 asmenų... Norime atskleisti šią miestelio istorinę dvasią ir sukurti išskirtinę tematinę šventę šiame rajone.  XIX a. dvaro kasdienybė nebuvo įsivaizduojama be didesnių ar mažesnių pokylių. Ta proga šimtamečiame parke rengiamas iškilmingas Kidulių dvaro pokylis, kurio metu skambės gyvai atliekama saloninė 19 amžiaus muzikinė programa, dovanosianti senovines arijas, F. Chopin, M. K. Oginskio dainas ir kitą XIX a. Europos kompozitorių vokalinę ir instrumentinę muziką, bei bus šokami to laikmečio linijiniai valsai, rateliniai ir kadriliniai šokiai populiarūs Europoje iki 19 a. vidurio. Šią atmosferą kurs atgiję istoriniai paveikslai, subtilybes atskleis Kauno karo istorijos klubas, dalyvausiantis to laikmečio apranga, amunicija, miestelio garbei bus paleistas patrankos šūvis, dangų nušvies fejerverkai.

Pagrindiniai šventės akcentai gurmanams, tai: VYNAS, SŪRIS IR SRAIGĖS. Dvaro parke vyks Lietuvos vyndarių asociacijos narių , kurie į šventę suvažiuos iš visos Lietuvos, gaminamų vynų ir midaus pristatymas bei degustacija. Todėl vyno žinovus ir mėgėjus kviečiame nepraleisti šios išskirtinės progos susipažinti su Lietuvos gamintojų gaminamais vynais.

Neseniai atrenovuotame XIX a. dvare vyks Vaido Parčkailos tapybos darbų paroda, dvaro parke įsikurs tradicinių amatų kiemelis, teatro erdvė, veiks edukacijų ir gaspadinių kiemeliai, „karabelninkų“ alėja.

Nuo 19 val. vakaro koncertas su Giulija, Limbo ir Tautiniu Brandu.

 

Istoriniai Kidulių miestelio fragmentai...

Rašytiniuose šaltiniuose Kiduliai pirmą kartą paminėti 1559 metais G.Valavičiaus Lietuvos girių aprašyme. Tada tai buvo karališkasis kaimas, priklausęs Jurbarko dvarui. 10 Kidulių ūkininkų tuo metu turėjo saugoti aplink žaliuojančias girias – didikų  medžioklės plotus.  XVI a. jis priklausė Jonui Lenartavičiui, iš kurio šias valdas 1584 m. nusipirko iš Prūsijos atsikėlęs miško pirklys Krišpinas Kiršenšteinas. Po to dvaras atiteko Karpiams, kurie jį valdė iki 1807 m., kol kairiakrantė Lietuva priklausė Prūsijai. Garsiausias iš Karpių – žemaičių vyskupas Juozapas Mikalojus Karpis taip pat mirė 1739 m. Kiduliuose.  Kidulių dvare viešėjo Prūsijos karalius Frydrichas Vilhelmas III, ruošdamasis Tilžėje pasirašyti pralaimėjimo sutartį su Prancūzijos imperatoriumi Napoleonu. Jis iki vidurnakčio sėdėdavo mažame dvaro kambarėlyje prie lango ir nostalgiškai spoksodavo į pasroviui plaukiančius ar Jurbarko uoste stovinčius laivus. Kartais jo gyvenimą paįvairindavo prabangiu keltu atplaukiantis Rusijos caras Aleksandras I. Tuomet jie vaikštinėdavo parko alėjomis ir nelinksmai kalbėdavosi. Tuomet karališkoji Prūsijos šeima rengusi iškilmingus pietus 90 asmenų...

1812 m. birželį pro Kidulius didingai praėjo Napoleono kariuomenė, o 1813 m. pradžioje jau priešinga kryptimi žygiavo caro armijos generolo leitenanto Piotro Vitgenšteino korpusas.

O štai nuo 1837 metų šis valsčius atiteko generolui leitenantui baronui Jonui fon Offenbergui. Jis dalyvavo 1812 metų kare ir už kovą prie Leipcigo buvo apdovanotas ,,aukso šoble”. Žmonės pasakoja, kad tuomet Kidulių dvaras buvęs be galo puikus. Baronas sutvarkė parką, visur prisodino gražių, niekur nematytų gėlių. Jis labai  mėgo sodininkauti ir pats prižiūrėjo sodo medžius, net oranžeriją buvo padaręs. Parke ant kalvos augančiame ąžuole įsirengė stebėjimo aikštelę.  Jos pėdsakai ir šiandien dar kiek žymūs. Žmonės barono dvarą  pilimi vadino.

Kartais senieji laikai dar šnipšteli tyliai – tikrai taip buvo. Aklas senukas pilies rūsyje netyčia rado barono ,,aukso šoblę”, mundurą ir dar šio bei to. Tik Napoleono lobio dar niekas nerado. Sako, kad besitraukdami prancūzai jį po trikamieniu ąžuolu pakasė. Po jo kelmu lobis ir šiandien guli. Net Paryžiaus ieškotojai su planais atvažiavę buvo, bet neatrado plane pažymėtų vietų.

Kidulių praeitį šiandien mena šimtametis parkas ir XIX a. statytas dvaro ansamblis – vietinės reikšmės architektūros paminklas. Iš Kidulių dvaro liko 27 pastatai. Išsiskiria rūmai, oficina, vokiškosios architektūrinės manieros, raudonų plytų bravoras su išlikusia iki šių dienų autentiška vėjarode su iškalta data 1887 m., klėtis, kumetynas ir XIX a. antrojoje pusėje įkurtas mišraus tipo parkas. Rūmai neoklasicistiniai, iš parko pusės rūmus puošia originali terasa, dekoruota medžio ažūru. Priešais rūmus išlikęs apskritas parteris.  Paskutinis kilmingas savininkas Otas Ofenbergas iš Kidulių dvaro išsikėlė 1922 m.

Irma Svetlauskienė 

Kidulių dvaro renginių organizatorė, meno vadovė

 

Dalintis

Facebook

Komentarai

  1. Komentarų nėra

Komentuok

Vardas (privalomas)

El. paštas (privalomas)

freecap
Slaptasis žodis (privalomas)