Gerhardas Kracheris Lietuvoje

2013-04-14
Vyno klubo 10-mečio proga (sveikinimai!) Vilniuje apsilankė legendinės austrų vyninės Kracher savininkas Gerhardas Kracheris.
Ūkį 1959-aisiais ikūrė jo senelis, Aloisas Kracheris, o tėvas – Aloisas Kracheris jaunesnysis, ištobulino desertinių Kracher vynų stilių bei gamybą ir padarė juos garsiais visame pasaulyje. Tiesa, tarptatutinis pripažinimas atėjo ne iškart. 1991 m. Aloisas Kracheris jaunesnysis surengė degustaciją Londone. Draugai jį įkalbinėjo nešvaistyti veltui pinigų, nes įtakingi vyno pasaulio žmonės renginyje nedalyvaus, tačiau A. Kracheris nusipirko penkių skirtingų Chateau d’Yquem derlių vynų, o pakvietime nurodė kviečiąs į Chateau d’Yquem ir ... Kracher vynų degustaciją. Marketinginis triukas pavyko. Per akląją degustaciją buvo lyginami du vynai – vienoje taurėje Kracher, kitoje – tų pačių derliaus metų Chateau d’Yquem. Svečių nustebimui nugalėjo austriškasis. Šiandien Kracher vynų kokybe pasaulyje jau neabejoja niekas.
                      Ne tik vyndario meistriškumas, tačiau ir gamtos sąlygos lemia Kracher vynų kokybę. Vynuogynai įsikūrę Neusiedlersee vietovėje. 36 km ilgio Neusiedl ežeras prieš tūkstančius metų buvo bene 10 kartų didesnis. Buvusio ežero vietoje dabar noksta vynuogės, o druskos ir mineralai, kurie liko dirvožemyje, skverbiasi į vynuoges, įtakodami vyno subtilumą. Ežeras nėra gilus, todėl vasarą greitai įšyla. Vakare šiluma skleidžaisi, dėl to vynuogės sirpsta net naktį, o rudenį tvyrantis rūkas sukuria palankias sąlygas sąlygas pelėsiui – pilkajam kekerui (lot. botrytis cinerea) susidaryti.
Vakaro metu buvo pateikti keli desertų ir vyno deriniai. Juos paruošė virtuvės šefas Egidijus Lapinskas ir someljė Arminas Darasevičius (restoranas „Time“) ir Deivydas Praspaliauskas (restoranas „Lauro lapas“). Pirmasis desertas, kurio pagrindas sukurtas iš svarainių, idealiai derėjo su svarainių kvapo turinčiu „Auslese“ vynu. Antrąjį desertą sudarė daug skonių bei komponentų, ir su „Zweigelt Auslese“ vynu (vynai.com autorių nuomone), jis derėjo ne taip puikiai, kaip pirmasis.













92
Kracher Cuvee Auslese Burgenland 2010, Austrija, 37 Lt/0,375
 
Kracherio austriški vynai yra desertinių vynų etalonas, kartais nušluostantis nosį ir prancūziškai Sauternes ambrozijai. Aromate tauri svarainio, persiko, medaus apraiška. Skonis švarus, elegantiškas su medaus, gėlių ir persikų natom. 80 gramų likutinio cukraus! Poskonis ...sūrsteli. Nenustebkite. Platina UAB „Dūda ir Ko“, www.vynoklubas.lt . Ragauta 2013-03. Geriausias - 2013-20 m. 12%.
 
90 Kracher Zweigelt Auslese Burgenland 2009, Austrija, 44 Lt/0,375

Iš tamsių vynuogių. Ir jas užpuola pilkasis kekeras. Serbentai, slyvos, braškės, saldžios vyšnios aromate ir skonyje. Platina UAB „Dūda ir Ko“, www.vynoklubas.lt Ragauta 2013-03. Geriausias - 2013-2018 m. 12%.
 
93 Kracher Trockenbeerenauslese Chardonnay Nouvelle Vague No. 3. 2001 Burgenland, Austrija, 144 Lt/0,375

Brandaus medaus, akacijų, džiovintų obuolių ir kriaušių aromatas. Burnoje - koncentracijos viršūnė su karamelės, abrikosų, prieskonių natom. Platina UAB „Dūda ir Ko“, www.vynoklubas.lt Ragauta 2013-03. Geriausias - 2013-20 m. 12%
 
94 Kracher Trockenbeerenauslese Grande Cuvee Nouvelle Vague No. 6 2006, Burgenland, Austrija, 184 Lt/0,375
 
Šio vyno kvapas įtaigus ir užburiantis medaus, mineralų, baltųjų pipirų natomis, o burnoje pažeriantis gėlių ir prieskonių konfeti. Švariame ir tvariame poskonyje jaučiasi razinos. Platina UAB „Dūda ir Ko“, www.vynoklubas.lt  Ragauta 2013-03. Geriausias - 2013-29 m. 11.5%
 
96 Kracher Trockenbeerenauslese Zwischen den Seen Welschreisling No. 11 1998 Neusiedlersee, Austrija, 237 Lt/0,375

Kažkas pasakė, kad tokį vynas galima pasilikti ragauti gyvenimo apibendrinimui. Švariame aromate džiovintų abrikosų, mango, karamelės tonai. Skonyje dūksta papajos, medaus, gėlių, kavos, druskos, mineralų suita su ilgu poskoniu. Platina UAB "Dūda ir Ko", www.vynoklubas.lt Ragauta 2013-03. Geriausias - 2013-20 m. 12%.
 
Pirmoje nuotraukoje (iš kairės): Austrijos ambasadoriaus dr. Helmut Koller, p. Gerhard Kracher, Vyno klubo  vienas savininkų dr. Arūnas Starkus.
Nuotraukos: Vyno klubas.

Dalintis

Facebook

Komentarai

  1. Komentarų nėra

Komentuok

Vardas (privalomas)

El. paštas (privalomas)

freecap
Slaptasis žodis (privalomas)