Facebook Twitter

Kalendorius

<<Vasaris 179>>
PATKPŠS
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Iš Chianti Classico ...su būsimais prisiminimais

2011-12-29
Netikra žiema metų pabaigoje... Seniai pasiilgta lėtai krentančių snaigių, o gal net ir sniego senio. Viso to belaukiant, mintyse vartosi šiemetiniai mieli prisiminimai, kelionės, istorijos – viskas, kas darė metus, o gal ir šį gyvenimo etapą prasmingus. Taip taip, mes visada investuojame į būsimus prisiminimus, kurių niekas neatims, kurie šildys melancholijai puldinėjant ar atskleis gyvenimo džiaugsmą, netikėtumus ir juoką. Gyvenimas yra gražus, tik gaila, kad dažnai tai pamirštame. Atmintį neretai sužadina išgyvenimai, akimirkos pagavimas, prasmės pajautimas – darbe, entuziazme, santykyje su kitais, mylinčiais gyvenimą ar tiesiog savo profesiją (jei tai galima atskirti) žmonėmis.

...tai nutiko Italijoje, Toskanoje, Juodojo gaidžio, t.y. Chianti Classico regione šį birželį. Marga, sąmojų nestokojanti ir praleidžianti progas patylėti tarptautinė vyno žurnalistų grupė išsilaipino šiame žemiško rojaus kampelyje apsiginklavę BlackBerriais, iPadais ir fotoaparatais. Visiems teko dalyvauti daugybėje degustacijų nuo ryto iki vakaro. Bičiuliai, išlydėdami su apsimestiniu pavydu, suokė apie mano būsimą vivre bien. Realybėje nuo 9 val. ryto iki 12.00 pietų su taure ir užrašų knygele rankoje, nardant tarp vyno žurnalistų ir HoReCa atstovų teko, kaip visada palinkus prie spjaudyklių, degustuoti daugiau nei 100 vynų, o po pietų, aplankant po 3-4 vyno ūkius Chianti Classico DOCG regione, toliau ragauti ragauti ir dar kartą ragauti iki pat vėlaus vakaro. Taip tris dienas iš eilės. Ir miela, ir darbinga. Natūralu, kad per tą laiką įmanoma atsirinkti gerus ir patinkančius vynus. Kadangi kelionės lėktuvu apriboja mėgstamų vynų kiekio parsivežimą, tenka susitelkti ties vienu kitu geriausiu. Į Lietuvą parkeliavo vienintelis moters vyndarės vynas – Setriolo Chianti Classico Riserva DOCG 2007, kuriame dominuoja Sangiovese vynuogė (80 proc.). Visa kompanija atradinėjo gervuogių, gėlių, trešnių, šokolado aromatus bei skonius ir mėgavosi subalansuotu, tvariu ir raiškiu vynu. Bežiūrint į etiketę, staiga ir visai netikėtai tolimoje minties kertelėje pradėjo krebždėti nuojauta apie kažką pažįstamo, jaukaus, mielo ir... Iš tiesų, dingteli, kad su šiuo gero vyno ūkiu, paragavus daugiau nei tūkstantį vynų per pastaruosius kelerius metus, jau teko susipažinti. „Sena meilė nerūdija“ – ši amžina tiesa galioja ir vyno pasaulyje. 2008 metais teko lankytis Setriolo vyno ūkyje ir patyrinėti dviejų moterų - motinos ir dukros - paveldėtą vyno ūkį ir naujai pradėtą įsimintinų vynų ir alyvuogių aliejaus spaudimą. Be to, apie šią patirtį teko rašyti straipsnį prieš trejetą metų. Apmaudžiai, o gal net ir kvailai, atmintyje neišlaikius gerų įspūdžių, jie patys pasibeldžia, o, kai reikia, nušviečia gyvenimą malonaus atradimo šviesa.

Busimieji geri prisiminimai šiemet bus neišvengiamai susiję su saulėtąja Toskana. Sinefilai ir Italijos kultūros ir kulinarijos bei vynų gerbėjai, neabejoju, bus matę ne tik „Po Toskanos saule“ (2003 m.), bet ir „Daug triukšmo dėl nieko“ (1993 m.), „Vidurvasario nakties sapnas“ (1998 m.) ar daugelį kitų filmų, kuriuose šmėžuoja Toskanos peizažai, vynai bei gourmet virtuvė. Tačiau niekas neatstos asmeninės pasaulėjautos, aplankius svečias vietas. Vyno žurnalistus, ne paslaptis, vyno ir maisto gamintojų konsorciumai kviečia (nuoširdus ačiū jiems) tam, kad kažkas būtų pamatyta, paragauta, atrasta ir ...papasakota. Tai, viena vertus, viešųjų ryšių dalis, tačiau kartu tai tarsi suorganizuotų klajonių, iš kurių kiekviena(s) pasisemia savus įspūdžius, atspindžiai. Metas vyno pasakojimams... Tiksliau, pasakojimams apie vyną.

Toskanoje spaudžiami tokie vyno žymūnai kaip Chianti, Brunello di Montalcino ir Vino Nobile di Montepulciano, kuriems naudojama Sangiovese vynuogė. Pirmasis vynas, o ypač geresnės jo atmainos, gaminamos Toskanos regiono mažesniame Chianti Classico regione, kuris gali drąsiai tapti pirmuoju Italijos vyno, maisto ir gamtos bei architektūros peizažų kelionės tikslu, nusidriekusiu 70 000 kvadratinių kilometrų teritorijoje tarp Florencijos ir Sienos. Juodasis gaidys, pasak viduramžių legendos, nustatė Florencijos, nuožmiai kovojusios su Siena, valdas. Pagal susitarimą tarp abejų miestų atstovų, rytinis gaidžių užgiedojimas Florencijoje ir Sienoje tapo signalu raiteliams išjoti iš savųjų miestų – kur jie susitiko, ten buvo nustatyta riba tarp kovojančių pusių. Florentiečiai pasirinko juodąjį gaidį, o sieniečiai – baltąjį. Ankstesnis pirmojo užgiedojimas leido Florencijos atstovui išjoti anksčiau ir taip visa Chianti teritorija tapo pavaldi Florencijai. 

Regione akis glosto vynuogynai, tarpstantys ant aukštų kalvų tarp kiparisų, alyvmedžių, pilių bei viduramžių namų, namelių Greve in Chianti, Radda in Chianti, Castellina in Chianti, S. Casciano in Val di Pesa . Kaip sako vienas žmogus, “bepigu jiems čia poetais, dainininkais ir dailininkais būti, kai tokie grožiai ir gėrybės supa“. Beje, du trečdaliai teritorijos yra padengti ąžuolų, pušų ir kaštonų miškais. Regiono terroir (dirvožemis ir mikroklimatas), kuris labai svarbus vyno skoniui (vynmedžių šaknys skirtingoje dirvoje sugeria skirtingus mikroelementus) susideda iš trapaus klintmolio (mergelio), kalkakmenio, smiltainio, molio ir kreidos, kalkinio tufo bei žvyro. Vynmedžiai išsidėstę 250-800 metrų aukštyje. Chianti Classico klimatas yra kontinentinis, temperatūra svyruoja tarp, kaip patys italai baisisi, nuo labai žemos (- 4-5!) iki +35 Celsijaus laipsnių. Aukščiausios kontroliuojamos kilmės vynų Chianti Classico DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) regiono, gavusio šį statusą 1984 m., vynmedžiai užima 7200 ha. Pagrindinė vynuogė, iš kurios spaudžiami vynai, yra Sangiovese, kuri pirmą kartą minima tuomet, kai Algirdas su Kęstučiu valdė LDK, t.y. XIV a. viduryje. Sangiovese dar vadinama Brunello, Morellino, Pignolo ir kitais vardais, kurių yra 16. Panašiai kaip ir Pinot Noir vynuogių veislė, Sangiovese yra kaprizinga ir už Toskanos ribų nėra linkusi virsti nuostabiu vynu.

Pati Chianti Classico teritorija susiformavo 1716 m., kuomet didysis kunigaikštis Cosimo pirmą kartą Italijos istorijoje nustatė vyno gamybos teritoriją, mažai tepakitusią ir iki mūsų dienų. Anksčiau Chianti vynai asocijuodavosi su dideliais šiaudais apipintais buteliais, gana taikliai vadinamais fiasco, kurių vyne būdavo ir baltojo vyno gamybai naudojamų vynuogių – jos, siekiant pagerinti kokybę, buvo uždraustos Chianti Classico DOCG vynuose tik 2006 m. Maksimaliai leistinas vynuogių derlius viename hektare – 5250 litrų. Kuo mažesnis derlingumas, tuo didesnė medžiagų koncentracija vynuogėse ir tuo turtingesnės raiškos vynas. Vyne negali būti mažiau nei 12% alkoholio. Chianti Classico vynai pradedami pardavinėti ne anksčiau kaip kitų po derliaus nuėmimo metų spalio 1 d., o Chianti Classico Riserva turi būti du metus brandintas ąžuolo statinėse. Čia galite rasti ir taip vadinamų “supertoskanietiškų” vynų, kurie yra puikios kokybės, tačiau gaminami ne iš vietinių, o tarptautinių vynuogių veislių. Šiame regione Birželio 1-12 dienomis vyksta Juodojo gaidžio festivalis, kuomet Chianti Classico apylines skanuoja gero maisto, vyno ir vaizdų pasiilgę vietiniai ir turistai. Net ketvirtadalį Chianti Classico vynų suvartoja patys italai. Amerikiečiai nuperka 27 nuošimčius, o vokiečiai – 12 nuošimčių. Beje, išmanieji toskaniečiai netingi pritaikyti elektronininės komunikacijos ir ...vynui. Nusiųskite sms numeriu +3663333603, įrašę serijinį numerį, esantį ant galinės etiketės virš užrašo Chianti Classico, ir po kelių sekundžių gausite informaciją apie butelyje esantį vyną. Toskanoje ar Chianti Classico plotuose galima rasti aibę gardumynų ir vynų gamintojų, restoranų, kavinių, tratorijų. Čia tik keletas hedonistiškų aidų fragmentų.

Apsilankykite Castello La Leccia. Nors pas vyndarį aplink vyksta remontas, bet  priims svetingai. Karčiai pipirinių natų aliejus, slyvų-vyšnių natų prisodrinti vynai, kalvoti vaizdai, prosciutto kumpis, pecorino ir panzanella sūriai privers vėl svajot apie ...atostogas. Čia ir dabar. Į kojas taikosi trintis ultra-simpatiškas juodas katūnas, kuris nuolat prašosi glostomas. Susigundykite įtikti jam vardan gerų emocijų: tiek savo, tiek jo, nebent esate alergiški katinams. Pasižymėkite savo GPS radaruose Osteria Del Castello, esantį Madonna A Brolio, Gaiole in Chianti (Sienna). Nuostabu. Tarp ūksmingų senų medžių - šviesus, erdvus, pilnas žmonių burbuliuojantis restoranas. Paprašytas, šefas prie atviros viryklės fantazuoja ne tik pagal meniu. Pradžiai prosciutto, salami, šiltos kepeninės, virtos vištienos krūtinėlės ir pomidorų tyrės ansamblis lėkštėje. Po to burnoj tirpstantys ravioli įdaryti baklažanais su sūrio padažu ir džiovintais pomidorais. Liaudis palaimingai garsėja dūzgesy. Nesinori niekur išeiti.

Jei dairysitės vynų, visada galite pasiskaityti tarptautinių Decanter, Wine Spectator vynų apžvalgas ar italų Gambero Rosso gidą. Jei kliausitės šio straipsnio autoriaus skoniu, rekomenduočiau La Porta Vertine Sassi Chiussi IGT 2008 (90 balų, kaina – virš 13 €), Lornano Chianti Classico La Bandite Riserva DOCG 2007 (90, 12€), Solatione Toscano Rossombroso 2007 (91, virš 13 €), Vestine Chianti Classico Riserva Lodolaio 2007 DOCG (90, 9 €), Villa Cafaggio vynus Chianti Classico Riserva Villa Cafaggio 2007 (91, virš 13 €), San Martino IGT 2005 (90, virš 13 €), Cortaccio IGT 2005 (91, virš 13 €) ar Il Palagio di Piccini Monia vynus. Svarbiausia – niekada nekritikuokite vyno prie jo vyndario. Tai tas pats, kaip kalbėt apie jo vaikus. Tai primena dar viena istorija... Paskutinį vyno tridienio vakarą vieno vyndario namuose visa gausi tarptautinė žurnalistų komanda mėgavosi paprasta, bet šviežio, skanaus maisto vakariene bei, žinoma, vietos ūkio vynais. Mūsų stalas išlenkė visas 4 pustaures, mat pilama po nedaug, o kitas – paliko beveik viską, tarsi atsargioje degustacijoje. Vyndarys, tai pamatęs po vakarienės, tepasakė vieną sakinį: “Aš noriu žinot jų vardus...“. Dera įvertinti subtilų svetingumą.

Mindaugas Jurkynas

Dalintis

Facebook

Komentarai

  1. Mindaugas

    ačiū, Sauliau, už gerus žodžius. jie labai svarbūs. tikrai. gerų Naujų! :)

  2. Saulius

    Inteligentiškai vynai.com draugijai linkėjimai nenustoti entuziazmo ir sėkmingai tęsti gero vyno paieškas 2012, 2013, 2014 ir visais kitai metais. O šiaip- sveikatos ir pasitenkinimo gyvenimu.
    Šventėms išsirašiau tinkamiausių man vynų sąrašėlį ir prekinuosi. Žiuriu- įslenka pro duris dar vienas su žmona ir sąrašėliu- ha- vynai.com grūdas krenta į gerą dirvą.

Komentuok

Vardas (privalomas)

El. paštas (privalomas)

freecap
Slaptasis žodis (privalomas)