vynuogiu rusys ir raides pavadinimuose

Klausimai ir atsakymai

Moderatoriai: Laimonas, vynux

vynuogiu rusys ir raides pavadinimuose

Standartinė shimy » 2004-10-29, 02:34:51

seip neesu didelis vyno megejas, bet daznai tenka susidurt tiek darbo metu tiek del bendro issilavinimo gerai butu zinoti apie vynuogiu rusis, ju subtilumus ir apie tuos trumpinimus, pvz, DOC AOC ir tt. gal kur yra lietuviskai aprasyta, nes susiduriu su problema skaitant ne lietuviskai (tiek kantrybes tiek suprantamumo)
shimy
 

Standartinė Vynai » 2004-10-29, 19:49:16

Del vynuogiu veislių, tai gal galėtum sukonkretinti, kas domina. O AOC- tai prancūzų trumpinys AOC - Appellation d'Origine Contrôlée {tarti apelasjon kontrolė} Prancūzijos kontroliuojamos kilmės ir kokybės vynų klasė. Jų gamybai naudojamas tik aprobuotų veislių derlius, jis apdirbamas tik leistinu tai vietai būdu. Tačiau šis užrašas nėra 100%- nės vyno kokybės garantas.
Denominacao de Origem Controlada (DOC) (port.) Aukščiausias portugališkų kontroliuojamos kilmės ir kokybės vynų laipsnis. Žemiau jo seka Indicacao de Proveniencia Regulamentada, Vinho Regional bei Vinho de Mesa.
Denominacion de Origen (DO) (isp.) [denominatsjon de origen] Aukščiausias ispaniško kontroliuojamos kilmės ir kokybės vynų laipsnis visiems regionams, išskyrus Rioja, kurioje vynai gali būti žymimi Denominacion de Origen Calificada (DOCa). [kalifikada] Žemiau DO seka Vino de la Tierra (krašto vynas) ir Vino de Mesa (stalo vynas).
DOC (Denominazione di Origine Controllata) (DOC) (it.) [denominacjone di oridžine kontroliata] Italijos kontroliuojamos kilmės ir kokybės vynų laipsnis, esantis virš Indicazione Geografica Tipica (IGT) (krašto vynas) bei Vino da Tavola (stalo vynas). Vienok Italijoje daugiau reikia atkreipti dėmesį į gamintoją, nes galima rasti ir puikių IGT kategorijos vynų, ypač Toskanoje.
Vynai
 
Pranešimai: 172
Užsiregistravo: 2004-01-06, 14:27:59
Miestas: Vilnius

Standartinė stra-vynoklubas » 2004-11-01, 10:47:06

lietuviškai tėra trys knygos apie vynus. tačiau tikrai geros nėra nė vienos. taigi geriausia skaityti periodinę spaudą: gurmano gidas, geras skonis, verslo žinios- ten rašo žmonės, kurie yra geriausi šios srities žinovai Lietuvoje , tačiau dar neleidžia knygų. Kiekviename minėtų žurnalų numeryje yra bent po vieną- du straipsnius apie vyną (gurmano gide eina serija apie vynuogių rūšis). tačiau pritariu vynai.com nuomonei, kad ne kategorijos ir net ne vynuogės lemia vyno kokybę, o gamintojo požiūris ir galimybės. beje, d. velička žada išleisti knygą apie vynus. skaičiau nedidelę ištrauką- gražiai rašo. nors man - per daug romantiška ir meniška.
beje, vynoklube turime visas knygas ir visus žurnalus lietuviškai ir nemažai angliškai, prancūziškai, vokiškai. visada galite užeiti paskaityti, jei turite laiko ir noro (atleiskite už reklamą).
stra-vynoklubas
 

Standartinė shimy » 2004-11-03, 02:09:01

na suprantu as kad nevien rusis ar rade lemia vyno kokybe. bet is tam tikros rusies vynuogiu rusies pagamintas vynas ir pazymetas kazkokiom raidem manau turetu turet kazkoki bendra pozymi skonio ar kokybes atzvilgiu. ar as klystu?
shimy
 
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2004-10-29, 02:37:58
Miestas: Vilnius

Standartinė Vynai » 2004-11-03, 20:54:51

Na, Lietuvoje susiklostė tokia situacija, kad yra vadinamųjų populiarių ir nepopuliarių vynuogių veislių. Pvz., jei perkamas baltasis vynas, dažnai ieškoma tik Chardonnay ir nekreipiama dėmesio į kitas , pasaulyje pripažintas vynuogių veisles. Lietuviai bijo eksperimentuoti, todėl renkasi (ir dažnai be reikalo) tik tokią vynuogių veislę, apie kurią yra daug girdėję.
Na, o kad pvz. ispaniškas Gran Reserva užrašu paženklintas vynas bus geresnis už tą, kuris visai ąžuolo nematė, irgi faktas. Tačiau jei nusipirksite Gran Reserva už 20 Lt, toks vynas tikrai nenudžiugins :)
Vynai
 
Pranešimai: 172
Užsiregistravo: 2004-01-06, 14:27:59
Miestas: Vilnius

Standartinė stra-vynoklubas » 2004-11-04, 13:32:14

Taip, kiekviena vynuogė yra savita. Ir pagal pavadinimą galima apytiksliai nuspėti kai kuriuos vyno požymius. Tačiau vynuogė yra tik viena iš trijų sudedamųjų vyno dalių. Kitos: gamybos technologija ir terroir (tame tarpe ir klimatas, vynuogininkystės praktikos). Dar turėkime omenyje tai, kad konkrečių metų derlius gali kisti, priklausomai nuo oro sąlygų. Tokia daugybė komponentų komplikuoja situaciją ir neleidžia vienu sakiniu aprašyti žinių, kurios kaupiamos ilgai ir po truputį.

Pvz. paminėtoji Chardonnay. Jos formalus aprašymas būtų toks:

"Tipiški vynuogės aromatai: kaulavaisių (obuolių, kriaušių, persikų, abrikosų), citrusinių (citrinos, laimo, apelsino, tangerino), tropinių vaisių (ananaso, banano, mango, kivio), gėlių (akacijos, gudobelės). Dirvožemis suteikia titnago, mėtos aromatus. Vyno gamybos metu atsiranda sviesto, grietinėlės, riešutų; brandinant ąžuole: vanilės, saldymedžio, kokoso, skrudintos duonos, mielių, dūmų kvapai.
Vynas yra pilno kūno, glotnus su aiškiai atpažįstamu saldumo/rūgštumo balansu. Nuryjant turi kartumo"

Tačiau, bet kuris is paminėtų dalykų gali svyruoti visoje savo skalėje. Norint bent apytiksliai suprasti, kas slypi po šiuo aprašymu ir kokie būna apibendrinti chardonnay pagrindu pagaminto vyno tipai ir stiliai (bent 5-6 galima būtų nesunkiai išskirti), reiktų jų visų atidžiai, susikaupus paragauti ir tada sau priimti sprendimą apie tai, kas patinka arba ne.

Tada pereiti prie kitų vynuogių.

Mano bendras patarimas yra apie tai, kad nėra geriausios pasaulyje vynuogių rūšies arba geriausio pasaulyje gamintojo. kiekvienas vynas kitoks. verta geriant po truputį kaupti žinias- rašytis pastabas apie tai, kas patiko konkrečiame vyne, kas ne. skaityti literatūra ir nueiti į kursus . sudalyvauti degustacijose, kurias veda patyre degustuotojai (degustavimas yra praktinis užsiėmimas ir perimti kitų jau atitirbtas praktikas yra labai ekonomiška ir protinga). nebijoti eksperimentuoti su įvairiais regionais, vynuogių rūšimis ir kainomis.
po poros metų tokios veiklos pradėsite jaustis, palyginti neblogai...
stra-vynoklubas
 

Standartinė shimy » 2004-11-12, 18:36:44

kazkodel maniau kad visa tai daug paprasciau isisavinti ir suprasti. beje ka manot apie bususiu socialistiniu saliu vynus (bulgarija, moldova, vengija ir pan)?
shimy
 
Pranešimai: 2
Užsiregistravo: 2004-10-29, 02:37:58
Miestas: Vilnius

Standartinė Viva Cuba » 2004-11-13, 17:45:14

Lietuvos rinkoje bulgarisku,vengrisku ir moldavisku yra, bet jie prastos kokybes. pacioje Vengrijoje geri azuoliniai vynai pervertinti. o geri Moldaviski kol kas atrodo tik legenda ir nostalgija. bulgarai turi gera potenciala ir dirba - gal ateity kas islis, o is vegrisku geriausia Tokajus. kol kas.
Viva Cuba
 

Standartinė stra-vynoklubas » 2004-11-15, 09:51:04

Buv. socialistinės šalys turi tą problemą, kad sugeba pagaminti palyginti nedaug l. gero vyno. Jį nesunkiai suvartoja namie. Iš to atsiranda ir šiek tiek per didelė kaina. Nors Villany (VEngrija) regiono Cabernet Sauvignon yra įspūdingas. O Čekijoje galima rasti puikių Sauvignon Blanc.
Manau, kad vyno klubas kitų metų pradžioje užsakys atvežti keletą geresnių šio regiono vynų, tačiau jų kainos bus "normalios".

Labai pigių vynų kategorijose šios šalys turi neblogų produktų. Iki 13 litų kainos ribose baltas VEngrijos vynas dažnai yra šiek tiek geresnis už ČIlės ar tuo labiau už Prancuzijos.
stra-vynoklubas
 


Grįžti į Klausimai

Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 3 svečių

cron